ALLES OP EEN RIJ

Elk monument is anders, maar monumenten hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal regelmatig onderhoud nodig. Door regelmatig een kritische blik op de staat van de constructie, materialen en andere onderhoudsgevoelige onderdelen te (laten) werpen, worden kleine gebreken tijdig gesignaleerd en aangepakt. Daarmee voorkomt u onverwacht hoge kosten en grote restauraties.

Bovendien verzekert periodiek onderhoud u ervan dat uw monument in goede staat is en blijven karakteristieke details, die uw monument zo bijzonder maken, beter behouden. Kortom: met regelmatig, preventief onderhoud staat uw monument er beter bij én behoudt het zijn waarde. Wel zo fijn als u het ooit wilt verkopen!

Hieronder geven we een aantal algemene onderhoudstips:

TIP 1

Wees niet te afwachtend met onderhoud, ook niet als uw monument binnenkort gerestaureerd wordt, of net gerestaureerd is.

TIP 2

Laat een goede inventarisatie maken van onderhoudsgevoelige constructies en materialen, zoals rieten daken of houten balken.

TIP 3

Laat uw monument periodiek inspecteren door een deskundige en objectieve instantie.

TIP 4

Laat een meerjarenonderhoudsplan opstellen. Dit plan is de basis voor gefaseerd preventief onderhoud. Zo’n meerjarenplan is handig, omdat het onderhoud van zaken die met elkaar te maken hebben, gekoppeld kan worden. Het meerjarenplan kan jaarlijks worden bijgesteld.

TIP 5

Informeer goed naar de actuele stand van zaken van fiscale regelgeving en subsidies voordat u grote preventief onderhoud laat uitvoeren.

TIP 6

Schakel een aannemer in met kennis van monumenten. U vindt een overzicht van deze bedrijven in het register Kennis&Kunde. Kiest u een bedrijf uit het register, dan weet u vrijwel zeker dat de werkzaamheden op de juiste manier worden uitgevoerd.

TIP 7

Houd een logboek bij van alle werkzaamheden. Dit is handig als er later vergelijkbare werkzaamheden gedaan moeten worden. Ook voor een eventuele volgende eigenaar!

 

Deel dit artikel: LinkedIn Google+