2022: het jaar van de molenaar!

Dit jaar viert het Gilde van de Vrijwillige Molenaars haar 50-jarig jubileum. Het Gilde van Vrijwillige Molenaas leidt mensen op die monumentale wind- of watermolens willen laten draaien en/of er mee willen malen. Momenteel zijn er ongeveer 1600 molenaars actief om de 1100 molens in Nederland regelmatig te laten draaien of malen. Zo blijft cultureel erfgoed voor de toekomst behouden. Het Gilde heeft in elke provincie een afdeling die de opleiding voor molenaars in hun provincie verzorgt. In 2017 heeft UNESCO het ‘Ambacht van Molenaar’ uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Nederland wordt internationaal als gidsland gezien als het gaat om het opleiden van molenaars. Lees hier over de opening van het Jaar van de Molenaar.

Ook een aantal van onze monumentenwachters zijn opgeleid als molenaar, zodat u verzekerd bent van een gedegen inspectie van uw monumentale molen.

 

Eén van onze ‘molenwachters’ is Douwe Tolsma: naast zijn werk bij de Monumentenwacht in Drenthe is hij molenaar op Molen de Hoop in Readtsjerk.

Dankbaar werk” volgens Douwe: “tijdens inspecties kan ik de molen nu ook laten draaien.”

Het lijkt zo simpel: puur wind en dan functioneert het hele werktuig, maar toch is het werktuig van een molen heel complex. Een opleiding tot molenaar duurt dan ook minstens twee jaar.

“We inspecteren een molen met twee man, zo kunnen we het gevlucht makkelijker laten draaien tijdens de inspectie.”

“Wat ik nou zo mooi vind aan een molen? Molens horen bij het landschap! Neem nou die poldermolens in het open gebied. We spreken altijd van de kerktorens als bakens in het landschap, maar de molens maken net zo goed de horizon van onze mooie provincies.”

“Tijdens het inspecteren van Molen de Hoop zei ik al eens: als ik molenaar word, wil ik hier wel molenaar zijn. En zie!”

“Wisten jullie trouwens dat Molen de Hoop eigenlijk uit Scharmer (Groningen) komt? En het molenhuis daar nog staat?”

Wij zijn blij met zo’n gepassioneerde molenaar / monumentenwachter. En dan maakt hij ook nog eens een prachtige film met de inspectie-drone!

 

Met subsidie van: