3. INTERIEUR

Vrijwel ieder monument bevat een interieur. Er zijn slechts enkele monumentcategorieën waar dit niet voor geldt. Het vormt (vanouds) een eenheid met het gebouw en de omgeving. De vraag wat een interieur is, wordt heel verschillend beantwoord. De omschrijving is vaak afhankelijk van iemands achtergrond of interesse.

 • Algemeen

  Algemeen

  Onder een interieur wordt allereerst verstaan de optelsom van één of meer vertrekken met daarin begrepen de gebouwstructuur, de onderlinge samenhang en de ruimtelijke verhoudingen. Ten tweede omvat het interieur de afwerking van de vertrekken. Denk hierbij aan de wijze waarop onder andere plafonds, vloeren en wanden zijn uitgevoerd en eventueel gedecoreerd. Ten slotte betreft het…

  Lees meer

 • Kelders

  Kelders

  Kelders zijn in het algemeen de oudste delen van een huis of een boerderij. Kelders waren moeilijker te slopen en werden na een brand of een verbouwing weer in het nieuwe gebouw ingepast. Wel werd de ingang meestal verlegd. Vandaar dat oude kelders vaak allerlei raadselachtige nissen met trapjes en dichtgemetselde toegangen bezitten.

  Lees meer

 • Plafonds

  Plafonds

  Tegen het einde van de zeventiende eeuw raakten geschilderde balkenplafonds uit de mode. Men ging de balkenplafonds voorzien van pleisterwerk. De gepleisterde plafonds waren niet vlak, maar voorzien van rondingen bij de aansluiting op muren, en rijk geornamenteerd met profielen, bladmotieven en figuren.

  Lees meer

 • Vloeren

  Vloeren

  De eerste vloeren bestonden uit aangestampt leem, ook in belangrijke gebouwen als kerken. Op de zandgronden werden in het woongedeelte van huizen vloeren van keitjes aangebracht, al dan niet in patronen.

  Lees meer

 • Wanden

  Wanden

  Met name in de tijd van architect H.P. Berlage, zo tussen 1895 en 1915, werd schoon metselwerk als ideaal in interieurs toegepast. Daarvoor en daarna zijn wanden afgewerkt met een (dunne) pleisterlaag.

  Lees meer

Met subsidie van: