Goed voorbereid bij onderhoud

Elk monument heeft onderhoud nodig. Monumentenwacht Drenthe adviseert over onderhoudsmaatregelen. Maar u kunt ook zelf dingen doen. In de onderhoudswijzer leest u handige tips voor het onderhouden van uw monument en vindt u downloads met uitgebreide informatie over onderhoud.

ALLES OP EEN RIJ

ALLES OP EEN RIJ

Elk monument is anders, maar monumenten hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal regelmatig onderhoud nodig. Door regelmatig te laten inspecteren, worden kleine gebreken tijdig gesignaleerd en aangepakt. Daarmee voorkomt u onverwacht hoge kosten grote restauraties.
Lees alle tips
1. GEVELS

1. GEVELS

De gevel van van een gebouw geeft een gezicht aan het gebouw. Met een historische gevel moet extra zorgvuldig worden omgesprongen.
Lees alle tips
2. DAKEN

2. DAKEN

De behoefte om zich te beschermen tegen regen, kou, sneeuw en wind is zo oud als de mens zelf. Natuurlijke schuilplaatsen waren de eerste toevluchtsoorden. Waar deze niet aanwezig waren, voorzag de mens zichzelf van beschutting.
Lees alle tips
3. INTERIEUR

3. INTERIEUR

Interieur gaat niet alleen om de inrichting, de roerende zaken, van een gebouw. Het gaat er ook om hoe de structuur, samenhang en verhouding is en hoe vertrekken zijn afgewerkt: hoe zijn plafonds, vloeren en wanden gedecoreerd. Niet alleen kastelen en kerken hebben waardevolle interieurs maar ook woonhuizen, boerderijen en industrieel erfgoed.
Lees alle tips
4. DIVERSEN

4. DIVERSEN

Naast monumentale gebouwen kennen we groene monumenten, zoals historische tuinen en parken, en archeologische monumenten als hunebedden, grafheuvels en terpen.
Lees alle tips
VERDUURZAMINGSTIPS

VERDUURZAMINGSTIPS

Energiebesparing en duurzaamheid zijn actuele thema’s. Ze hebben verstrekkende gevolgen voor het ontwerp van nieuwe huizen. Maar ook eigenaren van historische woningen hebben goede redenen om de energieprestaties van hun woning in kaart te brengen en waar mogelijk te verbeteren.
Lees alle tips
WOORDEN EN TERMEN

WOORDEN EN TERMEN

1. Verklarende woordenlijst 2. Bouwkundige termen
Lees alle tips